Financiële vrijheid is een droom voor velen, en hoewel het lijkt alsof het allemaal draait om geld, begint het vaak met een veel eenvoudiger concept: organisatie. Dit is waar de beroemde KonMari methode van opruimgoeroe Marie Kondo in beeld komt. Het toepassen van deze methode heeft niet alleen effect op je leefomgeving, maar kan ook een impact hebben op onze financiën. In dit blogartikel onderzoeken we hoe je de Marie Kondo Methode kunt toepassen om (sneller) financiële vrijheid te bereiken.
Wie is Marie Kondo?
Marie Kondo is de oprichter van de KonMari methode, een unieke opruim methode die zich richt op het omringen van jezelf met items waar je blij van wordt. Haar aanpak draait om het aanpassen van je leefruimte door het opruimen en organiseren van je spullen. Maar de principes achter haar methode kunnen ook worden toegepast op andere aspecten van het leven, waaronder je financiële situatie.
De Basisprincipes van de KonMari methode
- Visualiseer je ideale levensstijl: Begin met het visualiseren van je ideale leven. Hoe ziet financiële vrijheid eruit voor jou? Wat betekent het om vrij te zijn van schulden of om genoeg geld te hebben voor je dromen? Door een duidelijk beeld te hebben, kun je je doelen beter nastreven.
- Categoriseren in plaats van locatie: Marie Kondo raadt aan om je spullen te ordenen per categorie in plaats van per locatie. Volgens haar is het het beste om te beginnen met het opruimen van je kleding, gevolgd door boeken, overige items en als laatste je sentimentele items (spullen met een emotionele waarde). Het principe van ordenen per categorie kan ook worden toegepast op je financiën. Bekijk je uitgaven en inkomsten per categorie, zoals boodschappen, vaste lasten, vrijetijdsbesteding enzovoort. Dit helpt je om een duidelijker beeld te krijgen van waar je geld naartoe gaat.
- Hou alleen vast wat vreugde brengt: Een van de kernprincipes van de KonMari Methode is om bij iedere item je af te vragen: “does it spark joy?” Oftewel geeft het je vreugde, word je er blij van, hecht je er waarde aan? Geeft het je geen vreugde, neem er dan afstand van. Toegepast op financiën, betekent dit dat je je uitgaven kritisch moet bekijken. Geef je geld alleen uit aan dingen die echt waarde en vreugde toevoegen aan je leven. Probeer items waar je geen waarde meer aan hecht te verkopen (bijvoorbeeld via Vinted of Marktplaats) of doneer het. Meer informatie over hoe het hebben van minder spullen je meer (financiële) vrijheid kan brengen lees je hier: https://opwegnaarfinancielevrijheid.com/minimalisme/.
- Opruimen in één keer, niet beetje bij beetje: Opruimen moet grondig en in één keer gebeuren, volgens Marie Kondo. Dit kan ook worden toegepast op het herzien van je financiële situatie. Neem de tijd om al je uitgaven, schulden en inkomsten in kaart te brengen en maak een uitgebreid plan om je financiële situatie te verbeteren. Tips over het opstellen van een spaarplan kun je vinden in deze blog: https://opwegnaarfinancielevrijheid.com/spaarplan.
- Respecteer je spullen: Dit principe draait om het waarderen van wat je hebt. Financieel gezien betekent dit dat je bewust omgaat met je bezittingen en uitgaven, en dat je verantwoordelijkheid neemt voor je financiële beslissingen. Het zal je helpen om minder impuls aankopen te doen, maar alleen items te kopen waar je echt waarde aan hecht. Het minimaliseren van onnodige uitgaven wordt ook benoemd als een van de 15 bespaartips, welke je hier kunt lezen: https://opwegnaarfinancielevrijheid.com/besparen/.
Tips om de KonMari methode op je financiën toe te passen
- Creëer een “financial vision board”: een visuele weergave van je financiële doelen. Door het visueel te maken en je financiële vision board wellicht zelfs ergens in je huis op te hangen helpt het je om gefocust en gemotiveerd te blijven.
- Maak een gedetailleerd budget: Categoriseer je uitgaven en stel een budget op dat past bij je ideale levensstijl. Dit budget moet ruimte bieden voor zowel noodzakelijke uitgaven als dingen die vreugde brengen (“does it spark joy?”)
- Elimineer onnodige uitgaven: Net zoals je je huis zou opruimen, doe hetzelfde met je financiën. Verwijder abonnementen en diensten die je niet gebruikt of die geen vreugde brengen.
- Automatiseer je spaargeld: Stel automatische overschrijvingen in naar je spaarrekening. Dit zorgt ervoor dat je regelmatig spaart zonder erover na te denken, waardoor je gemakkelijker je financiële doelen bereikt.
- Investeer in ervaringen, niet in spullen: Onderzoek toont aan dat ervaringen vaak meer vreugde brengen dan materiële bezittingen. Geef je geld uit aan reizen, workshops, of andere ervaringen die je leven verrijken en blijvende herinneringen creëren.
Conclusie
De weg naar financiële vrijheid hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door de principes van de KonMari Methode toe te passen, kun je je financiën op een eenvoudige en georganiseerde manier beheren. Visualiseer je ideale financiële situatie, categoriseer je uitgaven, hou alleen vast aan wat vreugde brengt, en maak een plan om je doelen te bereiken. Zo maak je niet alleen je huis, maar ook je financiën op orde, wat zorgt kan zorgen voor rust en geluk.
Wil je meer tips over financiële vrijheid en hoe je jouw leven eenvoudiger en gelukkiger kunt maken? Blijf deze blog volgen voor meer adviezen en inspiratie!
Mocht je meer willen lezen over Marie Kondo en haar KonMari Methode, dan kun je een van haar boeken raadplegen. Een van haar boeken is bijvoorbeeld “Kurashi at Home: How to Organize Your Space and Achieve Your Ideal Life”. Deze kun je hier bestellen:
Op mijn blog komen af en toe affiliate links voor. Dit betekent dat ik een vergoeding krijg als jij je aanmeldt of iets koopt via een link. Dit heeft geen invloed op jouw verdiensten.