Het opzetten van een spaarplan: 5 tips voor succes

Het opzetten van een realistisch spaarplan zorgt voor meer financiële stabiliteit en rust en helpt je bij het bereiken van je doelen op de lange termijn. Of je nu spaart voor een grote aankoop, voor je pensioen of voor een “nood” potje (lees: kapotte wasmachine), een spaarplan waar je goed over na hebt gedacht helpt om je doelen te bereiken en zorgt voor minder financiële stress. Hier zijn 5 tips om je te helpen bij het opzetten van een goed spaarplan:

1. Maak een overzicht van je huidige inkomsten en uitgaven


Door je huidige inkomsten en uitgeven onder de loep te nemen kun je bepalen hoeveel je elke maand kunt sparen. Maak een overzicht van je inkomsten bronnen en van je vaste uitgaven, zoals huur of hypotheek, boodschappen, kinderopvang, telefoonabonnement, zorgverzekering etc.

2. Stel het spaarbedrag vast


Als je weet wat er maandelijks binnen komt en wat er maandelijks uit gaat, kun je bepalen hoeveel je elke maand kan sparen. Het kan helpen de 50/30/20 regel toe te passen. Deze regel heb ik in deze blog uitgelegd:

50/30/20 regel


Het komt er in het kort op neer dat:

  • 50% van jouw inkomsten naar je vaste lasten gaat
  • 30% van jouw inkomsten naar je persoonlijke behoeften gaat
  • 20% van jouw inkomsten naar je spaarrekening gaat of wordt gebruikt om je schulden af te lossen

Lukt het jou om deze regel toe te passen op jouw financiële situatie? Mocht je meer dan 30% van je inkomsten uitgeven aan je persoonlijke behoeften zoals kleding, uit eten gaan, op vakantie gaan etc., dan kun je als eerste eens kritisch kijken wat je hier in kunt besparen.

Bepaal hoeveel geld je nodig hebt om je spaardoel te bereiken en hoe snel je dit bedrag bij elkaar gespaard wilt hebben. Zo kun je berekenen hoeveel je per maand opzij moet zetten om je spaardoel te bereiken binnen het door jou bepaalde termijn. Zorg ervoor dat het een realistisch spaarbedrag is wat je maandelijks prima kunt missen.

3. Kies de juiste spaarrekening


Er zitten grote verschillen tussen spaarrekeningen. Niet alleen qua rentetarief, maar ook qua minimale stortingsvereisten, opname mogelijkheden en eventuele opname kosten. Kies een spaarrekening die past bij jouw behoeften. Maar het is echt niet nodig om bij de grote bank te blijven plakken waar je al jaren je bankzaken regelt, maar waar de spaarrente veel te laag is. Enkele opties waar je wel een fatsoenlijke rente krijgt zijn:

  • Een Easy Savings Account bij Bunq. Je ontvangt een rente van 2,46%. Bunq valt onder het Nederlandse deposito garantiestelsel. Meer info over deze spaarrekening vind je in deze blog:
Meer spaarrente maakt sparen leuker
  • Een account bij Trade Republic. Je ontvangt een rente van maar liefst 4%. Trade Republic valt onder het Duitse deposito garantiestelsel. Meer info hierover vind je in deze blog:
4% rente op je spaargeld; het kan echt!


Door te kiezen voor een spaarrekening met een hogere spaarrente kun je sneller je gekozen spaarbedrag behalen. Zorg er wel voor dat je voor een spaarrekening kiest die past bij jouw behoeften. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om te gaan beleggen en zo potentieel een hogere rendement te behalen en sneller je spaarbedrag te bereiken. Maar hier staat tegenover dat je een hoger risico loopt.

4. Automatiseer je maandelijkse spaarbedrag


Probeer indien mogelijk een maandelijkse automatische overschrijving in te stellen van je betaalrekening naar je spaarrekening. Dit kun je doen op de dag dat je salaris binnen komt. Hierdoor ben je consistent en consequent aan het sparen en krijg je niet de kans om je salaris direct aan iets anders uit te geven.

5. Houd je voortgang bij


Controleer regelmatig je voortgang ten opzichte van je spaardoel en pas indien nodig aan. Probeer consistent te blijven en je spaardoel voor ogen te houden.

Er zijn veel verschillende doelen waar je voor kunt sparen. Enkele voorbeelden van spaardoelen zijn:

  • Sparen voor een “nood” potje; een buffer voor onverwachte uitgaven zoals een nieuwe wasmachine
  • Sparen voor de vakantie
  • Sparen voor onderhoud aan je huis (bijv. schilderwerk, een nieuwe keuken)
  • Sparen voor je pensioen
  • Sparen voor je kinderen (bijv. voor hun studie of rijbewijs)

Het opzetten van een spaarplan is even wat werk, maar het helpt je echt om je doelen te bereiken. Door deze tips op te volgen kun je stappen zetten naar een betere financiële toekomst en misschien uiteindelijk zelfs naar financiële vrijheid. Succes met sparen!



Op mijn blog komen af en toe affiliate links voor. Dit betekent dat ik een vergoeding krijg als jij je aanmeldt of iets koopt via een link. Dit heeft geen invloed op jouw verdiensten.

Scroll naar boven