8 tips om te besparen op je boodschappen

In een eerdere blog over boodschappen doen deelde ik al dat wij al jaren onze boodschappen voornamelijk doen bij Picnic. Deels uit gemak; de boodschappen worden gratis thuisbezorgd en we hoeven niet meer door alle schappen van een supermarkt te struinen. Maar ook zeker omdat we hierdoor geen risico lopen om impulsief producten te kopen die we eigenlijk niet nodig hebben. En dat bespaart weer de nodige kosten. Het volledige artikel hierover kun je hier lezen:

Geen gestress meer in de supermarkt


Nu de boodschappen al enige tijd een stuk duurder zijn geworden ben ik op zoek gegaan naar manieren hier minder geld aan uit te geven. Hier zijn 8 tips om te besparen op je boodschappen:

1. Stel een maand budget vast. Bepaal wat je per maand wil uitgeven aan je boodschappen. Door hier over na te denken kun je beter grip houden op je kosten. Het helpt je bewust te blijven van je uitgaven en daardoor kun je geld besparen.

2. Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan: Plan je maaltijden voor de week en maak een boodschappenlijst van wat je nodig hebt. Zo voorkom je impulsieve aankopen en koop je alleen wat je echt nodig hebt.

3. Doe wekelijks boodschappen: Deze week hangt sterk samen met tip 2. Het is verstandig om een boodschappenlijstje te maken voor de hele week en dan ook maar één keer per week boodschappen te gaan doen in plaats van meerdere keren. Door wekelijks te plannen, denk je beter na over wat je echt nodig hebt en voorkom je impulsieve aankopen. Doordat je minder vaak in de winkel bent heb je ook minder kan om verleid te worden tot het kopen van producten die je eigenlijk niet nodig hebt.  

4. Kook zelf en vermijd kant-en-klare maaltijden: Het zelf bereiden van maaltijden is meestal goedkoper dan het kopen van kant-en-klare maaltijden of verspakketten. Probeer ook minder vaak maaltijden te bestellen (bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd) of gebruik te maken van afhaalmaaltijden. Zelf koken bespaart niet alleen een hoop geld, maar het is vaak ook gezonder.

5. Koop seizoensgebonden en lokale producten: Seizoensgebonden producten zijn vaak goedkoper en verser omdat ze overvloedig beschikbaar zijn. Lokale markten kunnen ook lagere prijzen bieden dan supermarkten, en je steunt ook nog eens de kleine ondernemer of boer in je regio.

6. Profiteer van aanbiedingen: Let op aanbiedingen in de supermarkt. Deze kunnen je kosten aanzienlijk verlagen, vooral als het gaat om producten die je toch al nodig had. Als je daar tijd voor hebt loont het ook om prijzen tussen verschillende winkels te vergelijken. Online kun je alle reclamefolders van supermarkten vinden en zo kijken wat de beste aanbiedingen zijn.

7. Online boodschappen doen: Overweeg om je boodschappen online te bestellen. Bij verschillende supermarkten kun je je boodschappen gratis laten bezorgen of (gratis) ophalen bij een pick-up point. Zoals eerder benoemd voorkomt dit (in ieder geval bij ons 😀 ) impulsaankopen en verleidingen in de winkel.

8. Koop in bulk. Koop producten die langere houdbaar zijn in bulk. Denk aan rijst, pasta of producten in blik. Maak hierbij gebruik van kortingsacties zoals 1+1 gratis en je bespaart meteen geld. Bij Picnic, waar wij bijna al onze boodschappen doen, kun je ook gebruik maken van de zogenaamde “BundelBonus”. Als je meerdere stuks van hetzelfde product koopt krijg je een korting. Dat scheelt weer geld, zeker als het gaat om producten die je al regelmatig gebruikt.



Met deze tips kun je slimmer en efficiënter boodschappen doen en kun je hopelijk binnen je gestelde boodschappen budget blijven.


Mocht je interesse hebben om de boodschappen app van Picnic eens te proberen, dan kun je bij je eerste bestelling gebruik maken van deze code: LAURA483. Hiermee krijg je €10 korting op je boodschappen! Je kunt de Picnic app ook downloaden via onderstaande link:



Op mijn blog komen af en toe affiliate links voor. Dit betekent dat ik een vergoeding krijg als jij je aanmeldt of iets koopt via een link. Dit heeft geen invloed op jouw verdiensten.

Scroll naar boven